top of page
Search
  • victor moschopoulos for mygreekpodcast

Η Λήδα και τα αυγά της




Εμένα μου αρέσει η μυθολογία. Ένας από τους αγαπημένους μου μύθους είναι αυτός με τη Λήδα και τον κύκνο. Δηλαδή τον Δία, τον θεό του Ολύμπου. Αυτόν με τους κεραυνούς. Όλοι το ξέρουν πως του Δία του άρεσαν πολύ οι γυναίκες και δεν έχανε ποτέ ευκαιρία να φλερτάρει. Και πάντοτε φλέρταρε με επιτυχία γιατί...θεός ήταν κι όσο να πεις, είχε μια γοητεία... Η Λήδα ήταν βασίλισσα της Σπάρτης και ήταν πολύ πολύ όμορφη! Σκέτη κούκλα! Την είδε ο Δίας πάνω από τον Όλυμπο που καθότανε και τρελάθηκε. Του άρεσε πάρα πολύ η Λήδα! Ήθελε να πάει να τη φλερτάρει επειγόντως. Δεν μπορούσε να κρατηθεί σου λέω! Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Η Λήδα ήταν παντρεμένη. Ήταν παντρεμένη με τον βασιλιά της Σπάρτης! Πρόβλημα! Τι να κάνει ο Δίας τώρα; Ο Δίας ήταν κατεργάρης όμως. Έμαθε πως η Λήδα κάθε μέρα πηγαίνει στο ποτάμι έξω από τη Σπάρτη και λούζεται μόνη της. Ο πονηρός θεός είχε μία ιδέα!

Μεταμορφώθηκε σε κύκνο και πήγε στο ποτάμι όπου λουζόταν η Λήδα, παριστάνοντας τον τραυματισμένο. Πήγε δίπλα της και άρχισε να κλαίει και να λέει: “ωχ ωχ ο καημένος που χτύπησα κι έσπασα το φτερό μου. Πω πω, τι πόνος είναι αυτός! Τέτοιο πόνο χρόνια είχα να ζήσω!” Τέτοια έλεγε ο Δίας που ήταν μεταμορφωμένος σε τραυματισμένο κύκνο και τον είδε η Λήδα. Η Λήδα, εκτός του ότι αγαπούσε πολύ τα ζώα, βοηθούσε κι όσους είχαν ανάγκη. Ήταν μία πολύ καλή βασίλισσα. Βλέποντας τον κύκνο να υποφέρει αμέσως τον λυπήθηκε κι έτρεξε να τον βοηθήσει. Βλέποντας ο Δίας πως το κόλπο του πιάνει, άρχισε να της λέει, “Αχ καλή μου κυρία, βοηθήστε με εμένα τον φτωχό και τραυματισμένο κύκνο. Πάρτε με στην αγκαλιά σας”. Η Λήδα αμέσως τον πήρε στην αγκαλιά της. Εδώ οι αρχαίοι Έλληνες δε μας λένε πολλές λεπτομέρειες. Μας λένε μόνο πως η Λήδα και ο Δίας αγκαλιάστηκαν και πως η Λήδα έπεσε στην παγίδα του Δία. Ίσως λοιπόν, κύκνος και Λήδα, δεν έμειναν μόνο στην αγκαλιά.... Δεν ξέρουμε!

Μετά από όλα αυτά ο κύκνος γύρισε στον Όλυμπο και έγινε πάλι κανονικός Δίας κι η Λήδα πήγε στο παλάτι της χωρίς να έχει καταλάβει τι έγινε. Πέρασε λίγος καιρός κι η Λήδα γέννησε δύο αυγά!

Εδώ εγώ πολύ γελάω. Καταλάβατε τι έγινε;;;

Επειδή ο Δίας υποδυόταν τον κύκνο, η Λήδα γέννησε αυγά! Το βρίσκω πολύ αστείο εγώ αυτό. Ρε τους αρχαίους Έλληνες τι σκέφτονταν ( σκεφτόντουσαν ) οι άτιμοι! Τέλος πάντων. Δεν ξέρω αν τα κλώσσησε τα αυγά της η Λήδα... Πάντως, από κάθε αυγό, βγήκαν δύο παιδιά. Από το ένα αυγό βγήκαν δύο αγόρια. Τα δύο αγόρια ήταν ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, που ήταν γνωστοί κι ως Διόσκουροι, τα αγόρια του Δία δηλαδή. Αυτοί οι δύο, θα γινόντουσαν ήρωες και θα έκαναν διάφορους ηρωισμούς σε όλο τον μυθολογικό κόσμο. Από το άλλο αυγό βγήκαν δύο κορίτσια

Το ένα κορίτσι ήταν η Κλυταιμνήστρα, που θα γινόταν βασίλισσα των Μυκηνών και θα σκότωνε τον άντρα της.

Το άλλο κορίτσι ήταν η Ωραία Ελένη που θα γινόταν η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο κι η αιτία για τον Τρωικό πόλεμο. Καλά τα κατάφερε ο Δίας πάλι.

Αχ βρε Δία, αχ!

Το ενδιαφέρον είναι πως κι ο Δίας ήταν παντρεμένος. Ήταν παντρεμένος με τη θεά Ήρα. Η Ήρα ήταν πολύ ζηλιάρα και ζήλευε πάρα πολύ τον άντρα της. Είχε και τα δίκια της η γυναίκα... Πάντα η Ήρα καταλάβαινε τις βρωμιές του Δία και πάντα κυνηγούσε τις κοπέλες που μπλέξανε μαζί του και πάντα τους έκανε κάτι πολύ πολύ κακό. Πάντα, εκτός από αυτή τη φορά! Ίσως να μάνταρε τις κάλτσες του Δία εκείνη την ώρα και να μην είδε κάτι.

Πάντως από τύχη η Λήδα τη γλίτωσε και η θεά Ήρα δεν κατάλαβε τίποτα!

Έτσι η Λήδα συνέχισε την ευτυχισμένη ζωή της σαν "η Βασίλισσα της Σπάρτης που γέννησε δύο αυγά!"

Εγώ πάντως... γελάω πολύ που γέννησε αυγά!!!

128 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page